Programma 2024

Mobiliteit

Mobiliteit is een belangrijk aandachtspunt voor onze gemeente. We zetten in op de doortrekking van de expresweg, waarbij we zorgen voor milderende maatregelen om de impact op omwonenden te beperken. Daarnaast streven we via lobbying bij de Vlaamse overheid naar de realisatie van een rondweg rond Rumst. Een betere fietsverbinding naar Antwerpen staat eveneens hoog op onze agenda, zodat we veilige en vlotte verplaatsingen kunnen garanderen voor fietsers.

Om het doorgaand verkeer door de dorpskernen te ontmoedigen, zullen we extra maatregelen treffen. Daarbij willen we met vrachtwagenfilters het zware verkeer uit de dorpskernen weren. Tot slot blijven we ons inzetten voor een veilige schoolomgeving, zodat onze kinderen en kleinkinderen in alle veiligheid naar school kunnen.

Wonen

Wonen is een essentieel onderdeel van ons beleid, waarbij we inzetten op het stimuleren van levenslang wonen in je eigen huis. We zijn er bovendien van overtuigd dat het ontwikkelen van meer kleinschalige sociale woonprojecten in plaats van grote concentraties, bijdraagt aan een betere leefomgeving.

Daarnaast zorgen we voor een evenwichtige spreiding van het sociaal woonaanbod over de hele gemeente. Bovendien willen we ervoor zorgen dat jongeren de kans krijgen om in onze gemeente te blijven wonen, zodat ze verbonden kunnen blijven met hun vertrouwde omgeving. Om dat te realiseren, willen we intekenen op het programma “Wonen in Eigen Streek” (WIES) van de Vlaamse Regering.

Milieu

Op het gebied van milieu, duurzaamheid en landbouw zetten we ons in voor verschillende belangrijke initiatieven. Zo streven we naar de plaatsing van geluidsschermen langs de E19 ter hoogte van de wijk Hof Ten Eiken om geluidsoverlast te verminderen. Daarnaast willen we dat de kleiputten volledig gesaneerd worden zodat dit weer een veilig en waardevol natuurgebied wordt voor de volgende generaties.

We stimuleren hoevetoerisme en korte keten-initiatieven, waarmee we lokale landbouw ondersteunen en de afstand tussen producent en consument verkleinen. Tot slot zullen we strenger optreden tegen de overlast van grond- en afvalverwerkende bedrijven, bijvoorbeeld door het verplicht stellen van wielwasinstallaties om vervuiling te verminderen.

Onderwijs en kinderopvang

Op het gebied van onderwijs en kinderopvang richten we ons op verschillende verbeteringen. We willen de gebouwen van Gemeentelijke Basisschool Ter Doelhagen vernieuwen om een moderne en veilige leeromgeving te creëren. Daarnaast zetten we in op het vergroenen en ontharden van de speelplaatsen, zodat kinderen kunnen spelen in een natuurlijkere omgeving.

In elke deelgemeente streven we naar een eigen, moderne kinderopvang om ouders en kinderen optimaal te ondersteunen. Verder willen we het aanbod van naschoolse studiebegeleiding uitbreiden, zodat leerlingen extra ondersteuning kunnen krijgen. Tot slot zullen we verkeersluwe schoolomgevingen inrichten om de veiligheid van onze schoolgaande kinderen te waarborgen.

Sociaal beleid en senioren

Op het gebied van  sociaal beleid en senioren hebben wij ook een duidelijke visie uitgewerkt. Zo willen wij bijvoorbeeld in elke deelgemeente groeps- en multidisciplinaire praktijken (huisarts, verpleegkundige, kinesist, …) mogelijk maken om de gezondheidszorg dichter bij de mensen te brengen. We blijven ons ook inzetten voor (borst)kankerpreventie, omdat vroege opsporing van levensbelang is.

Daarnaast zullen we een buddy-werking opzetten, zoals ouderenbabbeltjes, om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Het zelfstandig blijven wonen van senioren in hun vertrouwde omgeving blijft voor ons een belangrijk uitgangspunt.

Tot slot willen we leefloners activeren en hen, indien nodig, via gemeenschapsdienst laten bijdragen aan de samenleving.

Jeugd en sport

Wat jeugd en sport betreft hebben we een aantal plannen om de leefomgeving van onze jongeren te verbeteren. We willen in elke deelgemeente een moderne, grote speeltuin aanleggen, zodat kinderen veilig en actief kunnen spelen. Daarnaast is het belangrijk om preventief de gevaren van drugs en andere roesmiddelen toe te lichten via scholen, sportclubs en jeugdbewegingen, om zo jongeren bewust te maken van de risico's.

We zullen jeugd- en sportverenigingen financieel ondersteunen bij het renoveren en bouwen van hun (club)lokalen, zodat ze over de nodige faciliteiten beschikken. Tot slot willen we het samen (massa)sporten in de gemeente Rumst stimuleren om zo niet alleen de gemeenschapszin maar ook de gezondheid van al onze inwoners te bevorderen.

Communicatie en participatie

Wij vinden het enorm belangrijk dat alle doelgroepen binnen onze gemeente goed geïnformeerd blijven. Daarom willen we de bestaande communicatiekanalen behouden, zowel digitaal als via het infoblad, zodat iedereen op de hoogte blijft van wat er reilt en zeilt in de gemeente.

Daarnaast willen wij ook heel graag het burgerbudget introduceren, waarmee inwoners actief kunnen meedenken en beslissen over de besteding van gemeentelijke middelen, zodat participatie en betrokkenheid worden versterkt.

Dierenwelzijn

We willen de verwaarlozing van dieren aanpakken in samenwerking met de politie om ervoor te zorgen dat elk dier de zorg en aandacht krijgt die het verdient. Daarnaast streven we naar bijenvriendelijke groenvoorzieningen om de biodiversiteit te bevorderen en bijen een veilige leefomgeving te bieden. Tot slot ijveren we voor verzorgde hondenloopzones in alle uithoeken van onze gemeente, zodat honden veilig en vrij kunnen rennen en spelen.

Veiligheid

We willen meer blauw op straat door de buurtpolitiewerking verder uit te bouwen met extra wijkagenten en gemeenschapswachten. Bovendien streven we naar de oprichting van een extra brandweerkazerne nabij het ziekenhuis om snel en effectief op noodsituaties te kunnen reageren.

We hanteren een beleid van nultolerantie voor zwerfvuil om onze straten schoon en leefbaar te houden. Daarnaast willen we een specifiek overlastteam binnen de politie oprichten om gerichter op te treden tegen lokale problemen. Gekende “hot spots” – zowel voor overlast als voor zwerfvuil – moeten daarbij beveiligd worden met overlastcamera’s. Tot slot zullen we een dienst burenbemiddeling uitbouwen om conflicten tussen buurtbewoners op een constructieve manier op te lossen.

Financiën en fiscaliteit

N-VA wil de gemeente blijven beheren als een goede huisvader, waarbij we verantwoordelijk omgaan met de beschikbare middelen. We streven ernaar de belastingen laag te houden om de financiële druk op onze inwoners te verminderen.

Daarnaast zetten we ons in voor de afschaffing van de woonbelasting, zodat wonen in onze gemeente geen fiscale straf impliceert.

Openbaar domein

Wat het openbaar domein betreft hebben we verschillende plannen om onze leefomgeving te verbeteren. We willen nog meer inzetten op nette straten en zorgen voor efficiënter en duurzamer groenonderhoud, met speciale aandacht voor toekomstbomen die onze gemeente groener en gezonder maken. Daarnaast willen we meer parkeereilanden in dichte woonkernen realiseren om het parkeren te vergemakkelijken.

Toegankelijke fiets- en voetgangersoversteken zijn essentieel voor de veiligheid en mobiliteit van onze inwoners, en we zullen hier dan ook extra aandacht aan besteden. Verder streven we naar de installatie van meer energiezuinige LED-verlichting om het energieverbruik te verminderen. Tot slot zullen we groene rustplekken aanleggen, zodat bewoners ten volle  kunnen genieten van rustige en natuurlijke omgevingen binnen de gemeente.

Ruimtelijke ordening en stedenbouw

Op het gebied van ruimtelijke ordening en stedenbouw willen we een algemene visie ontwikkelen voor een toekomstgerichte gemeente. Dit betekent concreet dat we strategische gronden willen aankopen, die kunnen dienen voor parkings of het opwaarderen van buurten, om de algehele leefomgeving te verbeteren.

We richten ons ook op stedenbouw op wijkniveau, waarbij we verpaupering van bepaalde buurten tegengaan door gerichte maatregelen te nemen. Daarnaast zullen we verkrotting bestrijden door het handhaven van de leegstandsbelasting. Tot slot zetten we ons in voor de bescherming van dreven, om het historische en natuurlijke karakter van onze gemeente te behouden.

Lokale economie

We willen aantrekkelijke dorpscentra creëren die (klein)handelaars stimuleren om zich hier te vestigen. We zorgen ervoor dat parkeren gratis blijft, zodat bezoekers gemakkelijker toegang hebben tot de winkels en diensten in onze gemeente.

Daarnaast introduceren we (digitale) cadeaubonnen die door de gemeente worden verstrekt, bijvoorbeeld bij een huwelijk, om het ‘winkelhieren’ te bevorderen en zo onze lokale handelaars te ondersteunen.

Cultuur, erfgoed en toerisme

Op het gebied van cultuur, erfgoed en toerisme hebben we een breed scala aan plannen om onze gemeente aantrekkelijker en levendiger te maken. We willen lokaal talent nog meer de kans geven om op te treden in de GAM, zodat zij hun vaardigheden kunnen tonen aan een breed publiek. We stimuleren activiteiten die de dorpen verenigen, zoals bijvoorbeeld de “tractorkerstrun”, om de gemeenschapszin te versterken.

Daarnaast willen we dorpsgezichten beter beschermen en het Kasteel van Rumst visueel ontsluiten bij eventuele vondsten op de Markt, zodat het historische karakter van de gemeente behouden blijft.

Waardevolle panden, zoals het tramhuis, willen we opwaarderen en een nieuwe functie geven om hun erfgoedwaarde te behouden. De oude steenbakkersloods aan het park van Terhagen willen we inrichten als een overdekte ontmoetingsplaats, zoals een winter- en zomerbar, waar inwoners samen kunnen komen.

We zetten ons ook in om de kleiputten toeristisch te ontsluiten en de watertoren uit te bouwen tot een toeristische trekpleister. De 3ri4en willen we verder uitbouwen als uitvalsbasis voor fietstoerisme en wandelingen in de streek, en we plannen de aanleg van een belevingspunt langs de rivieren, vergelijkbaar met de Antwerpse kaaien, om zo de toeristische aantrekkingskracht van onze gemeente verder te vergroten.