Vlotter: regionale samenwerking voor betere sociale dienstverlening

Op 15 december 2019

Vlotter (het vroegere IMSIR), een samenwerking tussen de Rupelgemeenten en Aartselaar, is de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijke regionale speler op het vlak van sociale dienstverlening. Deze samenwerking is onmisbaar om een efficiënter sociaal beleid aan te bieden. Om in aanmerking te komen voor extra financiële middelen, eisen hogere overheden namelijk een minimale schaalgrootte. In november werd de verlenging van de intergemeentelijke samenwerking Vlotter voor de komende achttien jaar goedgekeurd.

Vlotter richt zich op de maatschappelijk zwakkeren en biedt de inwoners van Rumst een hele waaier van diensten aan. Enerzijds is er de thuiszorg met onder andere gezinszorg, maaltijden aan huis, aangepast vervoer en poets- en klusjesdiensten. Anderzijds zorgt Vlotter voor tewerkstelling en sociale diensten die volop inzetten op het activeren en begeleiden van mensen die buiten de arbeidsmarkt vallen. Dat gebeurt door wijkwerk, het ondersteunen van de lokale OCMW’s en het aanbieden van schuldbemiddeling en rechtshulp. Een van de meest zichtbare projecten zijn de Rupeltornado’s, die het afgelopen jaar ongeveer tien ton zwerfvuil verzamelden in onze gemeente.

Gespecialiseerde én efficiënte dienstverlening

Door deze diensten onder te brengen in een intergemeentelijke samenwerking, slagen we erin om meer gespecialiseerde dienstverlening op een efficiëntere en goedkopere manier aan te bieden aan de inwoners van onze gemeente. Met schepen van Sociale Zaken Els Devlies en gemeenteraadslid Bram Van Keer, die tevens de voorzitter is, heeft N-VA Rumst twee afgevaardigden in het bestuur van de intercommunale om de Rumstse belangen te behartigen. 
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is