Een nieuwe ruimtelijke visie voor Rumst-Reet-Terhagen

Op 14 juni 2024

N-VA kijkt verder dan morgen. Een gemeente goed besturen betekent namelijk meer dan alleen het beheren van lopende zaken of het uitvoeren van concrete projecten. Het vraagt ook om een langetermijnvisie; om na te denken over waar we als gemeente naartoe willen.

Kijk hieronder voor de videobeelden!

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 hebben wij, bij N-VA Rumst, nagedacht over onze ambities voor de komende zes jaar én voor de langere termijn. Voor twee van onze drie deelgemeenten hebben we daarom een gedurfde visie ontwikkeld voor specifieke locaties. Uiteraard willen we deze lijn ook doorzetten naar andere locaties in de gemeente.

We konden daarbij rekenen op de expertise van landschapsarchitect Jan Bleys uit Rumst die ons heeft geholpen om een visuele voorstelling te maken van hoe die plekken er in de toekomst zouden kunnen uitzien.

Rumst: een heropwaardering van de dorpskern

Een aantal straten en het centrum van Rumst krijgen een nieuwe uitstraling.  In de komende jaren zal ook de stelplaats van De Lijn in het centrum vrij komen. Wij hopen dat de gemeente dat terrein zal kunnen verwerven. We hebben al plannen laten ontwikkelen die tonen wat we met die plek willen doen. We willen namelijk een groene oase creëren waar inwoners kunnen ontspannen, spelen, wandelen en genieten. Het oude stationsgebouw, dat de gemeente al aangekocht heeft, kan bovendien een publieke functie krijgen. Een van de loodsen kan worden omgebouwd tot een overdekte ruimte voor recreatie of activiteiten bij slecht weer. Een deel van het terrein kan als parkeerplaats dienen.

Terhagen: een nieuw masterplan

Er leeft al langer de opvatting dat het bestuur weinig investeert in Terhagen. Daar was de afgelopen zes jaar weinig sprake van, met aanzienlijke investeringen in de infrastructuur en gemeenschapsvoorzieningen. Straten hebben een nieuw gezicht gekregen, de kerk is omgevormd tot gemeenschapscentrum 'De Gam' en de cafetaria van het Hof van Crequi is volledig vernieuwd.

Omwille van de ruimtelijke uitdagingen heeft het huidige bestuur besloten om een masterplan voor Terhagen te ontwikkelen. Het bestuur wordt daarin bijgestaan door van een team aangesteld door de Vlaamse Bouwmeester. Dat plan benoemt strategische sites zoals het dorpshuis, De Klamp, de site rond het museum en de vestiging van de technische dienst, waar de komende jaren verder over nagedacht moet worden. Hoewel het een plan voor de komende tien tot twintig jaar is, is het cruciaal om nu al stappen te ondernemen.

Terhagen masterplan

Reet: Een opwaardering van de zone tussen Matexi en Hubo

We stellen voor om de landbouwzone tussen Matexi en Hubo te transformeren door meer houtkanten, bomen en aanplantingen toe te voegen en de bestaande trage wegen aan te passen. Die veranderingen zullen het gebied omtoveren tot een oase van rust en ontspanning voor onder meer dorpsbewoners, sporters, hondenliefhebbers, en anderen. Hoewel dat geen snelle transformatie zal zijn, willen we stap voor stap naar dat doel toewerken. Ontdek in de video’s hoe onze visie werkelijkheid kan worden.

U ziet het: N-VA kijkt verder dan morgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is