Ambitieuze plannen voor Rumst, Reet én Terhagen

Op 6 januari 2020

Uw gemeentebestuur heeft in september zijn huiswerk voor de komende zes jaar gemaakt. U mag zich verwachten aan een ambitieus investeringsprogramma, gecombineerd met een aangepaste en hedendaagse dienstverlening. Daarentegen worden diensten die nauwelijks nog gebruikt worden of geen meerwaarde betekenen voor onze inwoners, bijgesteld of afgeschaft. Ten slotte wil het gemeentebestuur ook zijn stempel drukken op een meer leefbare en duurzame omgeving. Onder meer door gerichte investeringen en een groener belastingregime. Een overzichtje.
 

  • 16 miljoen. Dat is het bedrag dat de gemeente tot 2024 reserveert voor investeringen. Een groot deel daarvan gaat naar de heraanleg van heel wat straten. “Vooral het centrum van Rumst zal een metamorfose ondergaan. Daarbij beogen we in eerste instantie iets te doen aan de wateroverlast, de verkeersveiligheid en de parkeerproblematiek”, zegt burgemeester Jurgen Callaerts.
     
  • Daarnaast investeert de gemeente ook verder in haar gemeentelijk patrimonium. Zo zijn er onder meer kredieten uitgetrokken voor de bouw of renovatie van de kleuterschool in Reet én Terhagen, een nieuw museum in Rumst, de omvorming van de Sint-Jozefkerk in Terhagen tot gemeenschapscentrum en de inrichting van een nieuwe bib in Rumst.
     
  •  Verder investeert de gemeente ook extra in veiligheid. De dotatie voor de politie neemt toe, zodat het korps extra agenten kan aanwerven, onder meer voor de opstart van een overlastteam. Verder voorzien we ook om een GAS-ambtenaar aan te stellen en reserveren we een half miljoen euro voor het plaatsen van camera’s. Slim besparen, duurzaam belasten

 

 Slim besparen, duurzaam belasten

Om dat alles te financieren zijn we kritisch omgegaan met zowel onze courante inkomsten als met de terugkerende uitgaven. Diensten of subsidiemechanismen die weinig tot niets opbrengen voor onze gemeente en onze inwoners, zullen we grondig herzien of anders organiseren. “Te denken valt aan bepaalde subsidies zoals die aan 11.11.11. We hebben de vergelijking gemaakt met andere gemeenten. Onze toelagen blijken vaak vele malen hoger te zijn dan die in onze buurgemeenten. Dan moet je je durven afvragen of we hier de juiste dingen organiseren”, aldus Jurgen Callaerts.


Voor het eerst in 30 jaar tijd zal ook de gemeentelijke fiscaliteit hervormd worden. Aan de tarieven van de aanvullende personenbelasting en de gemeentelijke opcentiemen raken we niet. Maar de bedrijfsbelasting willen we bijstellen. We beogen daarbij een belastingverlaging voor de kleine ondernemers maar voorzien een stijging voor de grote bedrijven. Bedrijven die handel drijven in activiteiten die voor overlast zorgen, zoals het vervoer en de opslag van zand en mineralen, zullen zwaarder belast worden. “De vervuiler betaalt, zo simpel is het”, besluit burgemeester Jurgen Callaerts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is